null

Kino letnie POLIN. Przegląd filmów o tematyce kulinarnej

Drukuj otwiera się w nowej karcie
31.08.2022 21:00 - 31.08.2022 23:00
Widzowie siedzący na trawie przed ekranem kina plenerowego Muzeum POLIN.
Kino letnie POLIN | Autor: M. Starowieyska

Filmy o tematyce kulinarnej, z kuchnią żydowską w tle. Jedzenie stanie się punktem wyjścia do opowiedzenia głębszych historii, które będą bawić i wzruszać.

31 sierpnia (środa), godz. 21.00

"Breaking Bread", reż. Beth Elise Hawk, USA/Izrael 2020, 85 min.

Doktor Nof Atamna-Ismaeel – pierwsza muzułmańska Arabka, która wygrała izraelską edycję programu MasterChef, chce doprowadzić do zmiany społecznej poprzez jedzenie. Założyła festiwal arabskiego jedzenia "A-sham", podczas którego pary arabskich i żydowskich szefów kuchni współpracują przy przygotowaniu tradycyjnych potraw pochodzących z ich regionów, takich jak kishek (syryjska zupa jogurtowa) czy qatayef (deser zwykle podawany podczas Ramadanu). Film, opowiadający o nadziei, współpracy i podróży przez przepyszne smaki, pokazuje, co się dzieje, gdy koncentrujemy się na ludziach – a nie na ich religii, społeczeństwie, w którym żyją, czy polityce, którą popierają.

Kino letnie na stronach Muzeum POLIN.

Sprawdź lokalizację na mapie