null

„Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” – wystawa w Muzeum POLIN

Drukuj otwiera się w nowej karcie
11.03.2022 10:00 - 12.12.2022 18:00
Muzeum POLIN, Anielewicza 6
Napis Od kuchni - każda w nim litera ułożona jest z innego produktu spożywczego (m.in. macy, chałki, ziaren granatu, warzyw, ryby). Dopisek Wystawa czasowa Żydowska kultura kulinarna 11 marca - 12 grudnia 2022
Wystawa w Muzeum POLIN | Autor: Materiały Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN

Muzeum na wystawie prezentuje Żydów od kuchni: przybliża żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie oraz znaczenie.

Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś bardzo różnorodna. Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze oraz historii.

Na wystawie zaprezentowana zostanie różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Zwiedzający dowiedzą się tego, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy czy produkty – począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX oraz XX wieku. Ekspozycja pokaże nam religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. Organizatorzy skłonią nas także do refleksji - prezentując cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalne z myślą o ekspozycji.

Wystawa w Muzeum POLIN: 11 marca – 12 grudnia 2022.

Więcej informacji na stronie Muzeum.

Sprawdź lokalizację na mapie