
Kuratorki wystawy, Tamara Sztyma i Magdalena Maślak, opowiedzą o jej koncepcji, a także obiektach i historiach związanych z żydowskim jedzeniem. Czy wiadomo, dlaczego kuchnia żydowska jest koszerna? Dlaczego jedzenie jest tak ważne w kulturze żydowskiej?
Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś bardzo różnorodna. Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze oraz historii.
Na wystawie zaprezentowana zostanie różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Zwiedzający dowiedzą się tego, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy czy produkty – począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX oraz XX wieku. Ekspozycja pokaże nam religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. Organizatorzy skłonią nas także do refleksji - prezentując cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalne z myślą o ekspozycji.
Wystawa w Muzeum POLIN: 11 marca – 12 grudnia 2022.
Więcej informacji na stronie Muzeum.
Oprowadzenia z tłumaczeniem na PJM.
Sprawdź lokalizację na mapie