null

Pierny, pieprzny, piernikowy. Lecznicze wypieki z dawnej apteki

Drukuj otwiera się w nowej karcie
17.12.2023 11:00 - 17.12.2023 12:30
Muzeum Farmacji, ul. Piwna 31/33
Grafika zapowiadająca wydarzenie przedświąteczne - o piernikach
Muzeum Farmacji zaprasza

Muzeum Farmacji zaprasza na grudniowe, przedświąteczne warsztaty, podczas których można będzie dowiedzieć się o historii pierników, a także zrobić własne przysmaki.

Pierniki, pierniczki, miodowniki... słodkie ciasta i ciasteczka pełne aromatycznych przypraw korzennych, bez których trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia. Czy zawsze tak było? Nasi przodkowie również bardzo cenili pierniki, ale jadali je cały rok jako dietetyczne przekąski oraz doraźnie jako leki na osłabienie i wspomagające trawienie.

Podczas grudniowych warsztatów można będzie się przyjrzeć najdawniejszym polskim recepturom na pierniki – tym, które opracowali aptekarze, lekarze oraz kuchmistrze z czasów renesansu i baroku. 

Popróbujemy różnych gatunków pieprzu i sporządzimy własną mieszankę przypraw, którą uczestniczki i uczestnicy będą mogli zabrać do domu.

Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka i vlogerka, która wyszukuje smakowite historie z dziejów Polski i dzieli się z nimi ze słuchaczami i czytelnikami.