null

Wędrówka ludzi, wędrówka smaków

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Na stole z obrusem w biało-czerwoną kratkę ustawione przetwory w słoikach serwowane na Festiwalu Tisz. Tabliczka z napisem TISZ
Festiwal TISZ | Autor: fot. M. Jaźwiecki

Już po raz piąty Muzeum POLIN zaprasza na Festiwalu Żydowskiego Jedzenia TISZ. W tym roku wydarzenie odbywa się pod hasłem „Wędrówka”. Początek festiwalu w środę 12 października.

Tradycyjnie TISZ Festiwal odbywa się w trakcie radosnego żydowskiego święta Sukkot. Program tegorocznego festiwalu składa się z wydarzeń zarówno stacjonarnych, jak i online, z myślą o odbiorcach z różnych miejsc Polski i świata. Udział wezmą eksperci i ekspertki kuchni żydowskiej, zarówno teoretycy, jak i praktycy. 

Porozmawiamy o jedzeniu, jako środku wyrazu tego, kim jesteśmy, co jest dla nas ważne i co przypominają nam potrawy, które zapamiętujemy. Festiwalowe wydarzenia będą również okazją do zastanowienia się też nad tym, co jest lokalne, a co niedawno przybyło do naszej kuchni.

Motywem przewodnim 5. edycji TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia jest „wędrówka” – migracje ludzi i jednoczesne przemieszczanie się jedzenia, w tym zapamiętanych smaków, potraw i przepisów kulinarnych. 

Podążymy śladami migracji i przeprowadzek, prześledzimy szlaki, którymi wędrują ludzie, a wraz z nimi jedzenie i przepisy kulinarne.

Podczas TISZ przyjrzymy się temu, jak potrawy przemieszczają się razem z nami, jak zadomawiają się w nowym otoczeniu i czasem powracają do miejsca, skąd wyruszyły. Postaramy się opowiedzieć o podróżach jedzenia, które trwają często dziesiątki, a nawet setki lat. Sprawdzimy, które potrawy zniknęły z naszych stołów, a które wracają, bogatsze o to, co się z nim stało podczas podróży po świecie. 

- mówi Magdalena Maślak, inicjatorka i koordynatorka festiwalu. Szczegółowy program na stronie Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN.