null

Kuchnia żydowska, powrót do korzeni

Drukuj otwiera się w nowej karcie
dwie pięknie wypieczone chałki na drewnianym blacie
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia | Autor: M. Jaźwiecki

Pięć dni pełnych warsztatów kulinarnych, spotkań i spacerów. Od rana do wieczora - pyszne jedzenie w barach mlecznych i na warszawskich targach jedzeniowych. Już po raz szósty rozpoczyna się TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem ZIEMIA.

Festiwal TISZ organizuje Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Tegoroczna edycja skupia się na związku między żywnością a zrównoważonym rozwojem, lokalnością i sezonowością. Mowa będzie o rolnictwie miejskim i żywności, którą można zbierać w miastach i poza nimi. 

Tegoroczne hasło festiwalu to również okazja do przyjrzenia się żydowskiej historii jedzenia – między innymi miejskim kibucom i potrawom opartym na świeżych, lokalnych składnikach. W tym roku we współpracy z FOODISH, czyli działem kulinarnym Muzeum ANU w Tel Awiwie, będziemy gościć wyjątkowe osoby z Izraela. Wśród nich będą szefowie kuchni: Dafi Kremer, Hananel Edri i Guy Bajour z kolektywu Nomads Kitchen, którzy zaprezentują Wam izraelskie jedzenie, jakiego nie znacie.

W programie m.in. oprowadzanie po wystawie stałej nową ścieżką kulinarną, połączone z degustacją potraw kuchni żydowskiej. 

Podczas festiwalu zjemy wspólne śniadanie na targu, posłuchamy opowieści o kulturze kulinarnej Izraela i lokalnym rolnictwie. W piątkowy wieczór zasiądziemy przy zastawionym stole podczas szabatowej kolacji. Pojawimy się na specjalnej edycji jednego z największych miejsc jedzeniowych w mieście – Nocnym Markecie. Podczas jednego z festiwalowych dni wspomnimy też Pawła Smoleńskiego, wielkiego miłośnika i niezrównanego eksperta od kultury izraelskiej, także tej kulinarnej.

TISZ (w języku jidysz oznacza stół) – w tradycji żydowskiej radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole. TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia jak co roku odbywa się w trakcie radosnego żydowskiego święta.