
W najnowszym odcinku cyklu „Niematerialna Warszawa” Jerzy S. Majewski oprowadza nas po warszawskich restauracjach, knajpach, kawiarniach i barach mlecznych. Poznajemy ich historię dawną i współczesną. Varsavianista zaprosił do rozmowy stołecznych restauratorów i cukierników, którzy kontynuują warszawskie tradycje gastronomiczne. Z filmu dowiemy się m.in. czym były handelki i gdzie przed wojną jadano flaki.
Warszawa w dwudziestoleciu międzywojennym była nie tylko polską stolicą polityczną i kulturalną, ale także gastronomiczną. Niepowtarzalną specyfikę knajpianego i kawiarnianego życia dopełniały królujące na talerzach dania: flaki, golonki, serdelki. Mogłoby się wydawać, że przedwojenne tradycje zanikły, ale na szczęście nigdy nie zostały ostatecznie zatarte. Ich ciągłość można odnaleźć także dziś - w niemal identycznych ciastkach, czy w działaniu barów mlecznych.
Materiał filmowy „Niematerialna Warszawa. Warszawska gastronomia” został zrealizowany na zlecenie m.st. Warszawy i Domu Spotkań z Historią przez Awangarda Media Group. Powstał z inicjatywy powołanego przez Prezydenta m.st. Warszawy Zespołu ds. niematerialnego dziedzictwa kulturowego stolicy. Film jest drugą częścią cyklu online, w którym staramy się uchwycić przekazywane międzypokoleniowo praktyki, tradycje i zwyczaje budujące warszawską tożsamość, a także kształtujące związek mieszkanek i mieszkańców z miastem. Zachęcamy do lektury przewodnika po naszym wspólnym dziedzictwie.
Scenariusz: Jerzy Majewski, Agnieszka Uścińska
Reżyseria: Agnieszka Uścińska
Zdjęcia: Jarek Wątor
Prowadzenie: Jerzy Majewski
Montaż i realizacja: Agnieszka Uścińska, Jarek Wątor
Dźwięk: Tomasz Wiedźma Jędrzejak
Ikonografia: Anna Brzezińska, Jerzy Majewski
Kierownictwo produkcji: Weronika Komorowska (DSH), Inna Siemicz