null

Wystawa "Od kuchni" w wersji wirtualnej

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Młody mężczyzna w czarnej koszulce trzyma przed sobą duży biały talerz, na którym leży chałka i inne bułki i pieczywo
Autor: fot. Maciek Jaźwiecki / Muzeum POLIN

Zakończona 12 grudnia w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" jest dostępna online. Wirtualna ekspozycja została podzielona na cztery ścieżki tematyczne - Tradycja, Diaspora, Nowoczesność oraz Wspomnienia - które przybliżają fenomen żydowskiej kuchni.

Wirtualna wystawa „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” oparta jest na materiałach przygotowanych na wystawę czasową o tym samym tytule, którą widzowie mogli oglądać w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie od marca do grudnia 2022 roku. 
Ekspozycję zwiedziło ponad 84 tysiące osób – była to druga najchętniej odwiedzana wystawa czasowa w tym miejscu, po rekordowej "Obcy w domu. Wokół marca ‘68".

Wystawa “Od kuchni” przybliżała żydowską kulturę z różnych zakątków świata. Zostały na niej zaprezentowane różnorodne tradycje i dania żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Na ekspozycji można było się dowiedzieć, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Kuratorkami wystawy były Tamara Sztyma i Magdalena Maślak.

Wirtualne zwiedzanie

Wirtualna wystawa „Od kuchni” to miejsce, które pozwoli zanurzyć się w żydowskiej historii i kulturze kulinarnej w różnych zakątkach świata.

Poczytasz o charakterystycznych potrawach, ich sposobie przyrządzania, pochodzeniu oraz znaczeniu. Dowiesz się, czym jest koszer, kuchnia aszkenazyjska i sefardyjska, poznasz ponad 40 przepisów na dania kuchni żydowskiej opracowanych i wyselekcjonowanych przez Sabinę Francuz. 

Wystawa została podzielona na cztery ścieżki tematyczne: Tradycję, Diasporę, Nowoczesność, Wspomnienia.

Nie tylko ułatwią zwiedzanie, ale przede wszystkim przybliżą fenomen żydowskiej kuchni. Odpowiedzą na pytanie, czym ona jest oraz pokażą ją z wielu perspektyw – poznasz jej zróżnicowanie i przemiany w czasie. Obejrzysz kilkaset fotografii przedmiotów kuchennych, rytualnych, potraw, ludzi, miejsc oraz rękopisów pochodzących z kolekcji z całego świata – Nowego Jorku przez Tel Awiw, Londyn aż po Lublin i Warszawę.

Śladem żydowskich smaków

Marysia i Marysia zapraszają na kulinarną wycieczkę po Warszawie. Zdają sobie sprawę, że kuchnia żydowska jest w Polsce wciąż modna, nawet jeśli kulinarne upodobania mogły się z czasem zmienić. Dziś wielkomiejskie smakosze wybierają izraelski hummus. Tymczasem przedwojenni smakosze delektowali się przysmakami tradycyjnej kuchni aszkenazyjskiej, takimi jak tsimmes i gęś. Seria "Jewish Food Tour" dostępna jest w j.angielskim, z polskimi napisami.