null

Wirtualna wystawa pełna smaków

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Wystawa w Muzeum POLIN | Autor: Materiały Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN

Trwającej w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN wystawie czasowej o żydowskiej kulturze kulinarnej „Od kuchni" towarzyszy jej wirtualna wersja. Żydowską historię i kulturę kulinarną odkrywać można poznając charakterystyczne potrawy, przepisy na ich przyrządzanie, ich pochodzenie i znaczenie.

Wystawa "Od kuchni" online przybliża kulturę kulinarną Żydów europejskich, szczególnie diaspory żyjącej na historycznych terenach Polski. To fantastyczna okazja, by poznać receptury, z których chętnie korzystały nasze prababcie, a następnie wypróbować je u siebie w domu.

Platforma jest interaktywna – jeśli któryś pomysł na danie szczególnie nam się spodoba, możemy przyznać mu gwiazdki, a nawet dodawać własne przepisy. Dzięki temu ludzie z całego świata poszerzą swoje kulinarne horyzonty i będą mogli wypróbować dania, które są naszą rodzinną tradycją. Niektóre przepisy ewoluowały w zaskakujący sposób – ze względu na lokalne uwarunkowania, czyli nowe przyprawy, składniki i tradycje.

Bogactwo kultury kulinarnej

Wystawa online podzielona została na cztery ścieżki tematyczne:

  • „Tradycję”,
  • „Diasporę”
  • „Nowoczesność”
  • „Wspomnienia”

Ścieżki ułatwiają zwiedzanie, ale przede wszystkim przybliżają fenomen żydowskiej kuchni. Odpowiadają na pytanie, czym ona jest oraz pokażą ją z wielu perspektyw – umożliwiająć poznanie jej zróżnicowania i przemian w czasie.
Na wystawie zobaczyć można kilkaset fotografii przedmiotów kuchennych, rytualnych, potraw, ludzi, miejsc oraz rękopisów pochodzących z kolekcji z całego świata – Nowego Jorku przez Tel Awiw, Londyn aż po Lublin i Warszawę.

Przepisy Kuchni POLIN (m.in. na chraime – czyli pikantny gulasz rybny z pomidorami, hamantasze – ciasteczka w kształcie trójkątów na Purim czy też na cymes z plasterków marchewki i suszonych owoców) dostępne są w zakładce „Ugotuj coś”.

Na stronie możliwe jest też zwiedzanie w 3D stacjonarnej wystawy „Od kuchni”.