null

Żydowska kuchnia i tradycja kulinarna w Muzeum POLIN

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Autor: fot. Maciek Jaźwiecki / Muzeum POLIN

W Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN prezentowana jest nowa wystawa czasowa. "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" przybliża żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.

Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś bardzo różnorodna. Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii.

Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" to podróż w czasie i przestrzeni. Prezentuje różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Na wystawie dowiemy się, jak dzięki migracjom Żydzi rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku.

Ekspozycja przedstawia religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. Skłania także do refleksji, prezentując cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalnie z myślą o ekspozycji.

Organizatorzy zachęcają do wspólnego poszukiwania odpowiedzi na pytanie: czym jest żydowska kuchnia? Odkrywając, co łączy placki ziemniaczane z latkesami i gołąbki z holiszkami, jaki związek ma czulent z adafiną i dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie, możemy przekonać się, jak bogata jest żydowska kultura kulinarna.

Program towarzyszący wystawie w marcu obejmuje oprowadzania kuratorskie, cykl warsztatów fotografii kulinarnej, rodzinne święto Purim czy rodzinny warsztat kulinarny. Szczegółowy program wydarzeń towarzyszących na marzec dostępny jest na stronie Muzeum

W kwietniu odbędzie się m.in. spacer z przewodnikiem, warsztaty dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami oraz z tłumaczeniem na PJM czy też kolacja szabatowa. Szczegółowy program – na stronie Muzeum

Wystawa będzie czynna od 11 marca do 12 grudnia 2022 roku. 

Zdjęcie z ekspozycji: stół z białym obrusem na którym leżą białe talerze, obok srebrne sztućce oraz różowa filiżanka